10 tips voor de Delftse lente

Al een klein maandje is het echt lenteweer in Delft Hier kan ik zo gelukkig van worden. Dit is echt mijn favoriete seizoen. Heerlijk buiten genieten en vitamine D opdoen. Deze blog staat, zoals je ondertussen waarschijnlijk al wel begrijpt, helemaal in het teken van de lente en hierbij passende activiteiten in en rond Delft voor jonge kinderen. Volop inspiratie voor de komende (vakantie-)dagen om er lekker (betaalbaar) op uit te gaan. En ook een paar (creatieve) activiteiten voor binnen.
1. Naar de kinderboerderij
Dit kan natuurlijk niet ontbreken op het lijstje. Wist je dat we in Delft zelfs twee kinderboerderijen hebben? Eentje in de Delftse Hout, maar ook een in Tanthof. Helaas worden ze bedreigt met sluiting en is er een actiecomité opgericht. Zij kijken of een doorstart haalbaar is.
Een mini kinderboerderij vind je ook bij Café du Midi in Delfgauw, waar je heerlijk kan eten en drinken. De gerechten zijn bereidt met lokale en biologische ingrediënten, zoals van Hoeve Biesland. Deze biologische boerderij ligt op trouwens op loopafstand van Du Midi en je kan hier goed genieten van de oorspronkelijke natuur en er starten vanaf hier ook leuke wandel- en fietsroutes. Deze kun je ook weer eindigen bij de boerderij waar je dan na afloop van je tocht van biologische heerlijkheden kan genieten.
In de Delftse Hout hebben ze ook een hertenkamp. Hier kom je via parkeerplaats twee. Als je daar de bordjes Rieten Dak volgt en dit passeert kom je bij het hertenkamp.
2. Bellen blazen
Leuk spelen hoeft niet duur te zijn, voor 50 cent kan je al een bellenblaas kopen. Jonge baby’s vinden het al leuk om naar de bellen te kijken en hier met hun handjes naar te graaien. Als ze ouder zijn kunnen ze de bellen ook zelf blazen, of kapot meppen met een vliegenmepper. Wat dacht je van ze proberen op te vangen met een lepel? Of als een echte bellentemmer, de bellen door een kleine hoepel te laten gaan.
3. Natuur educatie centrum de Papaver
In de Delftse Hout heb je de Papaver. Hier worden regelmatig tentoonstellingen binnen een bepaald thema georganiseerd. De komende tijd is dit het thema planten. Om hier naar binnen te mogen hoef je niet te betalen. In de vakanties worden er ook speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen, onder andere op woensdag 30 april voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De kosten hiervoor zijn €2,50. Achter de Papaver vind je ook een kruidentuin. Let op: op zaterdag zijn ze gesloten.
Een middagje Papaver / Delftse Hout kan je perfect afsluiten door nog iets verder te wandelen naar de Ikea. Bij de uitgang hebben ze namelijk een ijsjesapparaat staan. Bij de kassa kan je een muntje en hoorntje halen, waarna je zelf je ijsje kan maken! De ijsjes bij de Chocolaterie De Lelie, naast speelgoedwinkel Klieder in de binnenstad aan de Voorstraat, zijn trouwens ook zeker de moeite waard. Er kan hier echter wel een rij staan.
4. Color hunt
In de lente kan het natuurlijk ook wat minder mooi weer zijn met flinke regenbuien. Je kan je kind dan vermaken met een zogenaamde ‘color hunt’. Teken hiervoor op een groot vel papier een regenboog, of wees creatief met gekleurd papier. Vervolgens kan je kind aan de slag om bij alle kleuren voorwerpen te zoeken en deze op de regenboog te plaatsen. Jonge kinderen kan je hierbij helpen, door samen te zoeken, of door alvast wat voorbeelden neer te leggen.

Tip: Als er iets bij de verkeerde kleur ligt, zeg dan geen “nee”, of “dat is niet goed”, maar probeer het positief te brengen. Bijvoorbeeld door te zeggen “bijna goed”.
5. Botanische Tuin / Arboretum Heempark
In Delft hebben we twee bijzondere parken / tuinen. De eerste is de Botanische Tuin in de tu-wijk tegenover de Vredeskerk. Voor een kleine bijdrage kan je hier naar binnen en genieten van een diversiteit aan bloemen. Dit is ook een zeer geliefde plaats voor stellen om op de trouwdag foto’s te laten maken.
In de Delftse Hout vind je tegenover de kinderboerderij het Arboretum Heempark. Vooral voor de wat oudere kinderen is dit een waar paradijs. Zo hebben ze een boomstammenpad door de vijver, lianenschommels en nog veel meer. Het is een vrij rustige plek waar het goed vertoeven is.
6. Aboriginal verven
De eerste bloemen zijn natuurlijk al een tijdje geleden opgekomen. Hoe leuk is het om deze na te verven. En dan niet zomaar met de vingers of een kwast. Maar met wattenstaafjes. Door een kant in de verf te dopen en hiermee op het papier te stempelen krijg je een stippenpatroon. Hiermee kan je heel goed blauwe druifjes en andere bloemen tekenen. Echte Australische Aboriginal kunst dus!
7. Kinderkledingbeurs (en ook speelgoed)
Twee keer per jaar wordt er in de sporthal van de Lier een beurs georganiseerd. Zaterdag 12 April is de zomereditie. Goede reden dus om nog even de kast door te spitten en te kijken naar wat je nodig hebt. Ze hebben het heel overzichtelijk opgehangen per kledingmaat. Een aparte baby-afdeling voor de uitzet en lange tafels met divers speelgoed. Alles wat overblijft gaat óf terug naar de aanbieder óf naar een goed doel.

Tip: Op de beurs is het erg druk, dus het kan zijn dat je best een stukje moet lopen vanaf de auto naar de beurs toe. Ook kan de drukte heel hinderlijk zijn als je een wandelwagen mee hebt. Op Koningsdag wordt er natuurlijk ook weer een vrijmarkt georganiseerd in de binnenstad, maar ook in de Buitenhof en Delfgauw.
8. Mijn bal is rond
Bij de bibliotheek (DOK Delft) worden er maandelijks speciale voorleesochtenden georganiseerd voor baby’s en peuters. 27 en 28 Mei is dit de voorstelling ‘mijn bal is rond’, dit gaat over vormen, kleuren en materialen. Dus nog educatief verantwoord ook. Een maand later is het thema ‘zwemmen in de zee’. Alvast een voorproefje op de zomer. De toegang hiervoor is gratis. Wist je trouwens dat baby’s gratis een jaarabonnement krijgen en het superleuke boekstartkoffertje met badboekje en een cd?
9. Vlinderpakket
Bij de vlinderstichting kan je een pakketje bestellen met eitjes, rupsen en larven. Op de website staat precies beschreven wat ze eten, en hoe je dit zelf kan telen. Wat voor leefomgeving je voor ze kan bouwen. Hoe leuk is het om met je kind deze iedere dag te eten geven en te zien hoe ze groeien, gaan poppen en er schitterende koolwitjes tevoorschijn toveren.
10. Krokusbolletje, kom maar uit je holletje.
Op het YouTube kanaal van Muziek op Schoot docente Felice van der Sande vind je dit vrolijke voorjaarsliedje. Inclusief een leuke tip hoe je hier met je kind een leerzaam spelletje van kan maken!
Zoals je ziet is er dus genoeg te doen de komende tijd in en om Delft. Of gewoon lekker in je eigen huis of achtertuin. Als je kind nog in de wandelwagen zit, en je last hebt van de laagstaande zon kan ik je de Dooky aanbevelen. Niet alleen handig zodat je kindje niet in de zon kan kijken, maar ook zodat je kindje rustig even een dutje kan doen. Hoe zijn de bovenstaande plekken jouw bevallen? Weet jij nog leuke (onbekende) plekjes?
Auteur: Linda
Foto's: Linda
Verschijningsdatum: vrijdag 14 maart 2014