Dagelijkse verzorging

Afgelopen woensdag 9 april 2014 was het laatste mama café in het Boterhuis. Het was erg gezellig en er waren wederom veel mama’s en kindjes. Zo leuk om mama’s terug te zien komen, zo zie je hun kinderen echt groeien. Voordat we zelf naar binnen gingen hebben we nog even op de Markt ‘gespeeld’. Naast de groepen toeristen met camera’s, waarvan de ene toeter nog langer is dan de ander, bleek er namelijk een roofvogeldemonstratie te zijn. De vogel was uitgevlogen en zat heerlijk verscholen op het dak van het stadhuis. Met geen intentie om weer naar beneden te komen. Zo beleef je iedere keer weer iets nieuws! 

Linda & Roan samen met Esther Keddeman (rechts)
Even terug naar het mama café zelf. Toen ik binnen kwam stond er op een tafeltje al een display klaar met producten van Petit&Jolie. Een nieuw Nederlands merk dat zich richt op de verzorging van jonge kinderen. De vrouw die dit merk heeft ontwikkeld heet Esther Keddeman. Ze is zelf ook mama van twee jonge kinderen. Speciaal voor de ouders van het Mama Café Delft had ze een workshop voorbereid rondom natuurlijke verzorgings-producten. Compleet met hand-out, zodat je mee kon lezen. Erg handig, want met een vloer vol baby’s en jonge kinderen wordt je aandacht wel eens afgeleid.

Eerlijk zullen we alles delen

In de korte tijd, en gezien de drukke omstandigheden tijdens een speelgroep, heb ik toch weer een hoop geleerd. Dit wil ik graag delen met de andere moeders die er niet bij aanwezig konden zijn. Of om terug te lezen voor de mama’s die er wel waren.

Zo stelde Esther onder andere de volgende feiten of fabeltjes vragen:
  •  “Als er op het etiket ‘natuurlijk’ staat, dan is het een natuurlijk verzorgingsproduct.” = Fabel, of althans niet volledig. Vaak gaat het dan om een (beperkt) percentage van de volledige inhoud dat natuurlijk is, de rest van de grondstoffen hoeft dat niet te zijn om toch het label ‘natuurlijk’ te kunnen gebruiken.
  •  “60% van wat je als volwassene op je lichaam smeert komt in je bloedbaan terecht?” = Feit, meer dan de helft van de ingrediënten die in make-up, dagverzorging of zalfjes zitten komen dus in je bloedbaan. De huid van kinderen is dunner dan die van volwassenen, bij hun ligt dit percentage nog veel hoger! Schokkend!  
  • “Huid op huid contact heeft voor een baby veel voordelen.” = Absoluut een feit. Denk maar eens aan het buidelen van premature baby’s met hun ouders. Of hoe baby’s reageren op een baby massage. Ik heb zelf mogen ervaren wat dit voor rust kan geven bij een kindje.
Daarna volgde een korte presentatie van verzorgingsproducten van verschillende merken waar ze toelichting bij gaf. Zo blijkt dat producten die anti-allergeen/hypo-allergeen genoemd worden toch vaak gemaakt worden op synthetische basis. In natuurlijke ingrediënten zijn allergenen namelijk meer aanwezig. Zelf wist ik daarnaast niet dat er een wet is aangenomen die al sinds 2008 het testen op dieren verbiedt. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik me daar zelf weinig mee bezig heb gehouden. Nog een derde leermomentje was toen we het gingen hebben over de ingrediënten. Zo blijkt er vaak een synthetisch stofje in producten te zitten dat zorgt voor die heerlijke schuimbaden. In volledig natuurlijke producten zit dit niet. En daarom schuimen ze dus ook minder. Een lastige klus, zeker als ‘leek’ om dat allemaal te weten. De ingrediëntenlijstjes van producten worden steeds ingewikkelder en langer. Daarom zijn er een aantal keurmerken zoals Ecocert en het Duitse BDIH die aangeven of een product veilig is. Duitsland loopt namelijk redelijk voorop als het gaat om de ontwikkeling van natuurvriendelijke producten. 

Producten van Petit&Jolie

In de praktijk

Klinkt allemaal leuk en aardig zo. En altijd fijn om weer iets nieuws te leren. Maar hoe is dit toe te passen in de dagelijkse praktijk? Het kopen van producten met een keurmerk, zoals Petit&Jolie, is er natuurlijk één van. Veel duurder dan de alternatieven in grotere winkelketens zijn ze niet.

Zelf kies ik er echter voor om zo min mogelijk producten te gebruiken. Zo was ik babyhaartjes alleen met water. De haardos van onze dochter behandel ik alleen met een babyshampoo. Waar ik zelf ook mijn haren mee was. Zo kunnen we ook gezellig samen in bad en komt ze niet in aanraking met de troep uit ‘volwassen’ producten. Ik gebruik ook zo min mogelijk zalfjes. In de gratis babydozen wordt je al bestoken met de gratis monsters. Als mijn kindje echter rode billetjes heeft verschoon ik wat vaker de luier, en zorg ik dat het goed droog en schoon is. Medicijnen zoals paracetemol zetpillen probeer ik ook zo min mogelijk te gebruiken. Alleen als ze echt ziek zijn en de nachtrust hier onder lijdt. In mijn ogen is dit namelijk het allerbelangrijkste om snel weer beter te worden: Lekker veel knuffelen, aandacht en slapen / rusten.

Als je nog een stapje verder wilt gaan kan je natuurlijk ook kiezen om de wegwerpluiers te vervangen door wasbare luiers. Of wat dacht je van speciale of zelfgemaakte luierdoekjes. Gewoon een tupperware bakje dat je vult met water en wat etherische olie er aan toegevoegd. Na gebruik kun je ze weer opbergen in een ander bakje, of bij ontlasting gelijk uitspoelen. Dit hoor ik wel eens van andere moeders, zelf houdt ik het naast wegwerpluiers op het gebruik van een uitwasbare zwemluier die meegroeit.

Nu ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd naar de afwegingen die andere ouders maken. Hoe gaan jullie om met het gebruik van verzorgingsproducten in het dagelijks leven. Kiezen jullie voor gemak, of kijken jullie naar de langere termijn?

N.B. De workshop 'pure verzorging' van Esther Keddeman maakt deel uit van de BabyBeGood Academie voor ouders met jonge kinderen.

Auteur: Linda
Foto's: Annemarie
Verschijningsdatum: zaterdag 12 april 2014