Toerist in eigen stad

Als inwoner van Delft kan je soms niet om de toeristen heen. Rond april begint het drukker te worden, met de hoogtijdagen als de vakanties in Duitsland aangebroken zijn, en rond oktober wordt het weer rustiger. Dat Delft een mooie stad is voor de toeristen zie je ook aan de vele fotocamera's, waarbij de ene lens de andere overtreft. Regelmatig word ik, of eigenlijk mijn kinderen, op de foto gezet. Natuurlijk zijn mijn kinderen de liefste, mooiste en schattigste van de hele wereld. Maar daar zal het hen vast niet om gaan. Het zal dan wel meer gaan omdat onze oudste heeft besloten naar alles en iedereen die ze tegenkomt te zwaaien, dat gebaar herkent iedereen. Of als we met de fiets weg zijn, en ze allebei in de fietskar liggen trekken we bekijks. Ook als ik met onze jongste in de draagzak rondloop schijnt dat heel bijzonder te zijn. Ook voor Nederlanders trouwens. 

Zo af en toe heb ik echter ook de neiging om ook zelf als toerist door Delft te lopen, compleet met alle toeters en bellen en natuurlijk een digitale spiegelreflexcamera en de kinderen zelf. Wat we dan gaan doen, zien & beleven deel ik in deze blog graag met jullie! 

Delfts Blauw  
Wie aan Delft denkt, denkt aan Delfts blauw. Een bezoekje aan Royal Delft hoort daarbij. Met kleine kinderen misschien een uitdaging. Overal staat tenslotte porselein. Maar als ze gewend zijn om naar een museum te gaan of wat ouder zijn, is dat geen probleem. Het leukste is natuurlijk om deel te nemen aan een workshop Delfts Blauw verven. Waarbij je zelf op een tegeltje mag verven. Zij bakken en drogen deze voor je, en na een paar weken mag je hem komen ophalen. Ze geven ook speciale rondleidingen waarbij je een bezoekje mag brengen aan de werkplaats.

Nieuwe kerk  
Vanaf heinde en verre zie je de toren van Nieuwe Kerk overal boven uit steken. Dit mooie gebouw herbergt natuurlijk een mooie geschiedenis. Met lichtjesavond zijn we hier met de kinderen naar binnen geweest, anders hadden we dit niet zo snel gedaan. En dat was een groot succes. Samen met haar nichtje liep ze van het een naar het ander. En wij maar uitleggen en vertellen. Natuurlijk was het concert dat ze toen gaven toch wel het hoogtepunt. Als ze wat ouder zijn gaan we zeker een keertje terug, inclusief een bezoekje aan de toren zelf.  

De markt
De markt is het centrale punt van Delft. Naast de Nieuwe Kerk, en het stadhuis, vind je hier veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Veel van de souvenirwinkeltjes hebben buiten een lokkertje staan, zoals de gigantische klomp, de houten koeien en de kaasgalerij. Zelf kwam ik hier altijd graag om een ijsje te halen, in ieder geval totdat de Lelie open ging. Regelmatig worden hier evenementen georganiseerd, zo was er laatst een roofvogeldemonstratie en vind je hier de taptoe. Het kijken naar de bruidsparen is natuurlijk ook altijd een succes, zeker met "meisjes"-meisjes. Op donderdag wordt hier ook altijd de markt gehouden, lekker met de kinderen rondwandelen en tot slot een lekker broodje van de bakker.Pannenkoeken eten bij het Gulden ABC  
Als je dan toch op de markt bent ‘hoort’ het er voor ons bij om hier pannenkoeken te eten. Zelf ga ik dan graag naar het terras van het ABC, niet omdat in 1997 president Clinton hier is geweest om poffertjes te eten. Wel omdat het er gezellig is en er ook aan kinderen wordt gedacht. Het kan binnen soms wel erg krap zijn. Ik ben hier zelfs ooit met een rondleiding geweest, we waren met een groep van 30 Amerikanen die graag een pannenkoek wilden proberen. We hadden echter maar een half uur voor de bestelling en het nuttigen zelf, met behulp van de bediening was dat echter geen probleem!

Delfts blauwe hart   
Het Delfts blauwe hart naast de Nieuwe kerk vraagt natuurlijk ook om minimaal een fotomoment.

Beestenmarkt 
In het voorjaar, maar ook de zomer kom ik hier graag. Even lekker op een terrasje zitten. De bomen bieden volop schaduw, en anders zijn er meer dan genoeg parasols. Eerlijk gezegd ga ik niet voor de kaart naar Kobus Kuch, behalve dan voor de bekende appeltaart. Met kinderen kom ik hier echter graag. Bij de zandbakken kunnen ze naar hartenlust spelen terwijl je zelf bij kletst met een vriendin. 

Klieder
Veel toeristen zullen hier niet komen, toch vind ik Klieder een van de gezelligste plekjes van Delft. Deze kinder- en onthaastwinkel heeft een enorm leuk aanbod van kleding, speelgoed en nog veel meer. Daarnaast kan je hier ook altijd terecht voor een gezond tussendoortje, lunch en sinds kort ook maaltijd. Ook handig als je alleen even de luier van je kind moet verschonen, wordt totaal niet moeilijk over gedaan!
 
Rondvaartboot 
De vele grachten en bruggetjes zijn natuurlijk ook zeer kenmerkend voor Delft, en andere steden in het westen van het land. Een mooie manier om deze te ontdekken is via de rondvaartboot. Door het open of glazen dak kan je alles goed zien. En je krijgt ook altijd een heldere uitleg over de omgeving. Zo hoor ik toch iedere keer weer iets wat ik nog niet wist. Het uitzicht op Delft, zoals Vermeer dat decennia geleden heeft geschilderd is ook een mooie opsteker. 

Musea 
Helaas zijn Serpoo en het Legermuseum de afgelopen jaren gesloten en verhuisd. Toch blijven er een aantal interessante musea over. Natuurlijk het beroemde Prinsenhof, met kinderen ben ik hier echter nog niet geweest. Het Vermeer Centrum, voor als je kind een interesse voor kunst heeft ontwikkeld. En het Science Centre, ook hier wacht ik nog even mee tot ze wat ouder zijn. Maar dan gaan we er ook zeker heen. Ik kan me nog van heel lang geleden, toen ik zelf nog kind was, herinneren dat ze een gigantische knikkerbaan door het hele gebouw hadden staan. Geen idee of die er nog is, maar dat heeft echt veel indruk op mij gemaakt. Voor de oudere kinderen worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd.

Tot slot is er nog veel meer aan leuke uitstapjes in Delft. Ik heb me hier echt beperkt tot de meest toeristische trekkers van de stad. Voor meer inspiratie kan je naar de blog gaan over de Delftse Lente. Heb je zelf nog tips, laat dat dan vooral weten via Facebook of Twitter!

Welke toeristische activiteiten doen jullie graag met je kinderen? 

Auteur: Linda
Foto's: Linda
Verschijningsdatum: dinsdag 27 mei 2014