Allemaal nieuwe dingen

Sarah, mijn dochter, is één jaar oud. Ze heeft geen broertjes of zusjes, maar is gek op andere kindjes. Wat doe je dan? Een broertje of zusje produceren kan heel wat maanden duren, dus in de tussentijd moet je iets anders. Zoeken op internet of navragen bij het consultatiebureau levert niet heel veel op, behalve babyzwemmen. Dat kan natuurlijk erg leuk zijn, alleen zie ik de charme er niet zo van in om met 20 andere moeders en evenveel vermoeide baby’s, en maar twee handen, in een te kleine omkleedruimte te staan. Maar hierover een keer een andere blog. Op een doordeweekse dinsdag, wees een vriendin (die ik ken van de pufklas) mij op het Mama Café Delft. Ik ben zo eens voorzichtig gaan kijken op de Facebookpagina van dit café. Dat zag er leuk uit! Door tijdgebrek en vermoeidheid (herkenbaar, mama’s?) kwam ik er pas 31 mei toe om een keer te gaan. Ik trommelde een andere vriendin van de pufclub op, en samen met onze koters, gingen we op pad.

We vielen meteen met onze neuzen in de boter, er was feest! Het Mama Café was recentelijk van locatie veranderd en verhuisd naar het gebouw van Plukkebol kinderopvang aan de Raamstraat. Een prachtig, groot gebouw met heel veel speelgoed en een knus speelpleintje. We werden hartelijk ontvangen door de directeuren Rob en Mark van Plukkebol. Het was echt feest, kinderen van klein naar groot speelden naar hartenlust en de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s keuvelden gezellig met elkaar. Ook was er een minimarkt met kraampjes van Delftse ondernemers (Aidulac, Atelier Zeven, Auryn Acupunctuur, Baby- & Kindergebaar, Bevallen Zonder Zorgen, Praktijk Roos, en Praktijk Trotse Moeders) waar je van alles kon zien en vragen. En na afloop kreeg iedereen nog een leuke goodiebag mee naar huis. Vriendin en ik namen wat lekkers te drinken en de kleintjes speelden lekker met elkaar en met andere kindjes. Sarah had de grootste lol, en daar was het mij uiteindelijk om te doen. Het Mama Café boft met deze nieuwe locatie!
Een week later was het alweer dolle pret. De Family Day stond gepland. Omdat de eerste keer zo goed bevallen was, hadden Sarah en ik wel zin om weer te gaan! Wederom een vriendin van de pufklas gevraagd en op naar de Family Day. Het was prachtig weer, wat leuk was, want de kindjes mochten vandaag in de Westerhonk speeltuin spelen die aan het speelplein van Plukkebol grenst. De meeste papa’s en mama’s hadden iets lekkers meegenomen, zelfgebakken of zelf gekocht. Oeh, lastig, al dat lekkere eten en aan de lijn doen. Gelukkig waren er ook heel wat gezonde hapjes te krijgen (in tegenstelling tot de chocoladecake die ik zelf gebakken had). De Westerhonk speeltuin (nooit geweten van het bestaan van deze speeltuin) was een groot succes. Schommels, een soort zweefbaan, een kleine en grote zandbak, grasveldjes, de speeltuin was garantie voor dikke pret. Deze speeltuin is leuk voor heel klein tot aardig groot. En hij is dagelijks geopend, volgens mij vanaf half 2. (helaas niet in het weekend – te weinig vrijwilligers – iemand nog tijd over??). Een hele geslaagde Family Day!
Sarah en ik – inmiddels echt fans van het Mama Café - waren woensdag11 juni ook weer paraat op de speelgroep van het Mama Café. Onze eerste keer. Ik mocht gastvrouw zijn, Sarah mocht lekker spelen. Mama’s (of papa’s) die nog nooit geweest zijn; een echte aanrader! Op zaterdag vindt de speelgroep beneden plaats, in de peuterruimte. Daar kunnen de kinderen ook buitenspelen. Op woensdag is de peuterruimte in gebruik en spelen we boven in de BSO ruimte. Op die dagen nodigen we regelmatig een spreker uit. Deze week was dat Ivonne Brans. Ivonne is professional organizer. Ze helpt mensen bij het organiseren van, zeg maar, alles. Of het nou je computer is of je schuur, het speelgoed van de kinderen je administratie, Ivonne lost het op. Deze ochtend kwam ze uitleggen hoe je (kleine) kinderen kunt leren opruimen. Ze gaf veel goede tips, onder andere:
  • Om een liedje te zingen bij het opruimen (bijvoorbeeld wij gaan opruimen, wij gaan opruimen, zet het waar het hoort, spullen soort bij soort, wij gaan opruimen, wij gaan opruimen, ruim de boel maar op).
  • Ook kun je een wekkertje zetten om de kinderen te stimuleren binnen een aantal minuten op te ruimen en er zo een spel van te maken.
  • Kinderen een eigen hoekje geven, waar al het speelgoed opgeborgen kan worden, is ook een goed idee. Zet daar opbergdozen neer, met foto’s erop, zodat de kinderen makkelijk kunnen zien welk speelgoed waar in moet. 
  • Spreek af met je partner hoe je het doet, zodat er structuur zit in het opruimen
Ik had wel wat aan deze tips, en volgens mij de andere mama’s en papa’s ook.
De ochtend vloog voorbij, de kinderen speelden en de ouders praatten gezellig over van alles en nog wat. Er waren vandaag twee nieuwe gastvrouwen, Marloes en ikzelf. Annemarie was er ook nog bij om de nieuwe gastvrouwen wegwijs te maken. Na een heerlijke speelochtend was het thuis goed slapen voor Sarah.

Ik ben helemaal blij met het Mama Café. Het is leuk voor mij, het ontmoeten van andere ouders met jonge kinderen, maar het is vooral zo leuk voor Sarah. Het spelen met andere kinderen vindt zij echt geweldig. Wij blijven komen! En tegen andere ouders die nog nooit geweest zijn wil ik zeggen: kom gewoon een keertje kijken, het is echt leuk!

Auteur: Masja
Foto's: Masja & Annemarie
Verschijningsdatum: dinsdag 17 juni 2014