10 ideetjes voor een playdate

Op de besloten Facebookgroep van het Mama Café Delft wordt het steeds drukker en gezelliger. Fijn om te zien dat steeds meer moeders elkaar weten te vinden en waar nodig met elkaar kunnen afspreken, een steuntje kunnen geven of tips met elkaar delen. Je wordt hier als moeder in je waarde gelaten, met de normen en waarden die jij je kinderen mee wilt geven. Dat zie je helaas niet op alle plekken waar moeders met elkaar in contact komen, zeker niet als dat digitaal gebeurt. Dat is toch anders.

Sinds een paar weken worden er regelmatig afspraakjes gemaakt om ook naast de speelochtenden met elkaar af te spreken. Ook op andere groepen waar ik lid van ben merk ik dat hier steeds meer behoefte aan is. Maar dan, wat doe je dan tijdens zo’n afspraak. Graag wil ik een aantal ideetjes met jullie delen in de hoop dat er nog heel veel playdates volgen, waarbij niet alleen de kinderen gezellig samen kunnen spelen maar ook de moeders even bij elkaar kunnen ‘uitpuffen’. Tips voor playdates thuis of buitenshuis.

1. Samen picknicken
Spreek met een aantal moeders af op een mooie plek, bijvoorbeeld bij de ‘sportvelden’ in het Delftse Hout, of bij de waterspeeltuin in het Tanthof. Iedere moeder neemt een paar lekkere hapjes mee; fruit, drinken, zelfgebakken cakejes etc. Als iedereen een kleedje meeneemt waar een paar kinderen op kunnen zitten en een bal of iets dergelijks wordt dat vast een hele gezellige picknick. 
2. Met modder spelen
Kinderen vinden het geweldig om vies te worden. Als dat mogelijk is qua ruimte en temperatuur kan je een emmer vullen met water, een paar bakjes erbij doen of een gieter, wat kiezeltjes en spelen maar. Lekker modder maken en de kinderen zelf laten bedenken wat ze ermee doen. Kunnen de moeders even genieten van een kopje thee. Na afloop doekje erover, schone kleren aan en klaar. Geen behoefte aan modder of geen geschikt weer? Binnen kan je ook heel leuk met scheerschuim spelen! 
3. Koekjes versieren
Koekiemonster is vaak een favoriet karakter uit Sesamstraat. Natuurlijk kan je ook zelf voor koekiemonster spelen door (van tevoren gebakken) koekjes te versieren. En ja, daar hoort ook een beetje suiker bij ;-) Met wat glazuur of chocolade, sprinkels, jam, noten en snoepjes kom je al een heel eind.

4. Wees creatief
Wie vind het niet leuk om lekker te kliederen. Je maakt het heel bijzonder, en ook veilig, voor de jongsten door zelf wat stoepkrijt of verf te maken. Meer dan water, maïzena en gelkleurstof heb je niet nodig. Tip: gebruik maar één druppeltje kleurstof zodat het na afloop ook makkelijk schoon te maken is. Succes gegarandeerd.

5. Kledingruil
Kinderen groeien ongelofelijk snel, wie weet heb jij kleding waar jouw kind niet meer in past maar iemand anders nog wel profijt van kan hebben. Door met een paar moeders af te spreken kan je aan de slag om kleding te ruilen. Zo gaat iedereen naar huis met een nieuwe garderobe. De kindjes kunnen natuurlijk lekker spelen en waar nodig even iets passen.

6. Met water spelen
Heerlijk met dit warme weer, met water spelen. Als je de ruimte hebt kan je een zwembad achter in de tuin opzetten, of een tuinslang aansluiten. Met wat waterballonnen, flessen en een bal kan je heel wat spelletjes spelen zoals overgooien, flessenvoetbal etc. Wil je het helemaal bijzonder maken, vries dan een bak water met wat waterspeeltjes in. Kan het lekker in de zon ontdooien.

7. Verkleedpartijtjes
Met dit warme weer misschien minder geschikt. Maar voor op een regenachtige dag is het helemaal leuk als iedereen wat (verkleed)kleding meeneemt. Lekker showen, misschien een tapijt uitrollen die dienst kan doen als rode loper en dan foto’s maken. Met wat attributen komt er vanzelf een leuk spel op gang.

8. Speurtocht
Wie weet zit er wel een actieve moeder bij die wat tijd over heeft en het ziet zitten om een speurtocht uit te zetten. Als er meerdere moeders zijn, kan je bijvoorbeeld in duo’s afspreken om samen de speurtocht te lopen. De smilies-route (ogen die naar links, rechts of vooruit) kijken is voor jonge kinderen zeer geschikt. Tussendoor kan je natuurlijk een aantal opdrachtjes bedenken.

9. Terrasjestijd
Spreek gewoon op een heerlijke ontspannen plek af op een terrasje waar ook het nodige vermaak voor de kinderen is. Denk bijvoorbeeld eens aan Klieder, Knus, de Westerhonk speeltuin of op de Beestenmarkt

10. Tot slot nog een aantal tips voor het slagen van een speeldate
  • Maak duidelijke afspraken met de andere moeder; blijft zij erbij, hoe lang, waar, hoe laat etc.
  • Zorg voor een (gezonde) knabbel; goed voor de innerlijke mens.
  • Probeer een activiteit voor te bereiden; voor jonge kinderen kan het klaarzetten van een doos speelgoed voldoende zijn. Als ze ouder worden zal je hier misschien iets meer werk in moeten steken. Als ze lekker bezig zijn gaan ze vanzelf over in hun eigen spel.
  • Spreek duidelijk met je (wat oudere) kinderen af wat jij verwacht; zij zijn de gastvrouw/-heer en moeten dus eerlijk delen. Hoe ga je om met opruimen?
Playdates zijn niet alleen leuk voor de kinderen en gezellig voor de moeders maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Playdates met baby’s zorgen er voor dat de hersenontwikkeling wordt gestimuleerd door het zien en aanraken van een andere baby. Dreumessen en peuters kijken naar elkaar en zullen gedrag kopiëren, gewenst of toch een beetje ongewenst. Leeftijd en geslacht van hun speelgenootje doen er niet toe.

Spreken jullie wel eens af met andere moeders? 
Auteur: Linda
Foto's: Linda
Verschijningsdatum: donderdag 24 juli 2014