Sinterklaas vieren met jonge kinderen

Het duurt nog een paar weken, maar dan begint het echt. De decemberstress. Stiekem is het al begonnen. Op het moment dat de scholen begonnen waren de eerste pepernoten al te verkrijgen in de supermarkt. In de herfstvakantie zijn er allerlei nieuwe sinterklaas films uitgekomen. Straks beginnen de series op tv ook. Dit jaar voor het eerst met een witte piet. En dan, 15 november is de intocht. In Gouda. En begint het echt.

Voordat het zo ver is zijn er een hoop besluiten die genomen moeten worden. Waar, wanneer en met wie wordt het feest gevierd. Wat staat er op het programma? Op zolder staat er ook een doos met sinterklaasspullen. Een boot, vlag en wat slingers.

Intocht 
Zaterdag 22 november is de intocht in Delft. Met een boot wordt Sint Nicolaas ingehaald waarna hij een tocht maakt door de stad. Twee jaar geleden waren we hier voor het eerst bij met onze dochter, destijds een klein half jaartje oud. Het was heel erg druk bij het water. Gelukkig zit je zo in het centrum en konden we verder met de Sintinkopen. Gelukkig maakt de Sint een zeer uitgebreide tocht door de binnenstad, zodat we hem later nog tegenkwamen. Tip voor als je met jongere kinderen naar de intocht wilt gaan.

Vorig jaar was ik negen maanden zwanger van onze zoon. Het aanbod van mijn broertje om onze dochter, zijn petekind, mee te nemen naar de intocht in Groningen. Inclusief een logeerpartijtje kwam dus ook zeer gelegen. Dat was haar eerste nacht in een studentenhuis dat hij samen met een paar anderen huurt. Voorlopig zal hij ook niet aan kinderen beginnen, ze heeft hen de hele nacht wakker gehouden ;-) 


Schoen zetten
Nog zoiets, iets waar iedereen een mening over heeft. Vanaf wanneer je je schoentje mag zetten. Of hoe vaak en wat er dan in moet zitten. Het eerste jaar hebben we een keer de schoen van onze dochter gezet. Zo’n lief schattig babyschoentje, voor de open haard bij oma, op de dag van de intocht. Het jaar daarop mocht ze zo’n twee keer per week haar schoen zetten. Na een paar keer had ze het door, en rende ze in de ochtend zo snel mogelijk naar de achterdeur. Om te kijken wat er in haar schoentje zat. Vaak iets van een handje pepernoten, een Sint en Piet van Little People (hergebruik van het vorige jaar) en zelfs een potje toen ze daar interesse voor kreeg. Niets groots. 


Snoepgoed
Bij Sinterklaas hoort natuurlijk ook snoepgoed; heel veel pepernoten en veel suikergoed. Vaak gaat er in de sinterklaasperiode wel een zak chocolade kruidnoten doorheen. Dan kopen we zo’n enorme zak waarmee we de hele periode vooruit komen. De witte gaan altijd als eerste op, daarna de bruine en tot slot de donkere. Het is trouwens ook heel leuk om zelf een serie pepernoten te bakken. Kunnen ze zelf ook lekker mee aan de slag gaan. Voor het snoepgoed zijn ze nog te jong. En als we naar een uittocht gaan krijgen ze een zakje mee om het snoep in te bewaren. Zodat ze het niet in een keer achter elkaar op eten. Aan het einde van de dag moet er nog een ‘gewone’ maaltijd in gaan.

Sinterklaas
Van een bezoek van de goedheiligman krijgen ze nog niet veel mee. Op het werk van mijn man wordt er echter een speciaal sinterklaasfeest georganiseerd. Het eerste jaar met een clown en mini optreden. Afgelopen jaar met onder andere een workshop cakepop-pieten maken gevolgd door een chocoladefondue. Natuurlijk ontbrak de Sint ook niet om cadeautjes uit te delen. Onze zoon was nog geen week oud. Lekker veilig bij mama in de draagzak.


Pakjesavond
Bij Sinterklaas hoort natuurlijk ook een pakjesavond. Vorig jaar hebben we op Sinterklaas een avond gehad die draaide om gezelligheid. Toevallig was het nichtje ook een middag hier. We hebben heerlijk een verkleedpartijtje gedaan, Sinterklaasfeest op de tv gekeken en heerlijke pietenpannenkoeken gegeten.


Cadeautjes
Cadeautjes uitwisselen hoort er natuurlijk ook bij in december. Bij ons in de familie worden er met Sinterklaas cadeautjes uitgewisseld en met de kerst een uitgebreid diner. Nu de kinderen nog jong zijn hebben we de constructie dat er voor de kinderen cadeautjes gekocht worden. Vooral niet teveel / duur, daar krijgen ze toch niets van mee. De meeste cadeautjes koop ik trouwens in januari, als overal het speelgoed in de uitverkoop is. Dat gaat dan in een kast op zolder. Ook handig voor verjaardagen en onverwachte gebeurtenissen. Heb je altijd iets op voorraad. Zo had ik vorig jaar een speelhuis van Little People gekocht op een speelgoedbeurs. En alle poppetjes apart ingepakt. Uitpakken vinden ze namelijk heel erg leuk. Hoe meer hoe beter. Gewoon met een eenvoudig papiertje en heel veel lintjes.

Natuurlijk vinden we het als volwassenen ook heel leuk om cadeautjes te krijgen. Aangezien er tussen de volwassen veel newly weds, mama’s met jonge kinderen en studenten zitten en het toch altijd een risico is met het kopen van cadeautjes. En het maken van surprises en gedichten kosten ook vrij veel tijd. Daarom hebben we een traditie van de studentenvereniging waar ik bij zat overgenomen. Je koopt een cadeautje voor vijf euro en neemt spullen mee uit het huis waar je niets meer mee doet. Een fles wijn, een waxinelichtje, boeken, een setje tapaslepels. Voorwerpen waar je een ander een plezier mee doet. Daarmee gaan we dobbelen. Om uiteindelijk met de voorwerpen naar huis te gaan waar je het meeste aan hebt. Hier in huis is dat altijd een goede reden voor een grondige opruimactie. En tijdens de avond zelf een uitdaging om met zo min mogelijk terug te komen behalve een leuke avond te hebben gehad.

Sinterklaas, een drukke tijd, maar ik heb er nu al zin in! 


Auteur: Linda
Foto's: Linda
Verschijningsdatum: vrijdag 31 oktober 2014