Adventskalender

Voor de maand december heb ik een iets anders dan anders blogje voor jullie klaar staan. December is tenslotte de tijd van Sinterklaas en Kerst. Een periode van cadeautjes, lekker warm binnen, familie, gezelligheid en lekker eten. Het leek me leuk om daarbij aan te sluiten. Daarom deze maand geen persoonlijk verhaal, verslag van een Mama Café activiteit of tips en inspiratie. Of misschien dat laatste toch wel een beetje. Voor de maand december heb ik een soort aftelkalender gemaakt. Met allerlei ideeën voor activiteiten om samen met je kindje te doen, maken of bezoeken.

Als je wilt kan je hiervoor een adventskalender gebruiken. Zo’n kalender met allerlei vakjes, waar je dan zelf kleine cadeautjes of lekkernijen in kan stoppen. In plaats hiervan kan je er ook kaartjes in stoppen met een opdracht. Iedere dag mag je dan een deurtje open maken. Voor weinig geld koop je die onder andere bij de Hema. Ga je liever creatief aan de slag. Kijk dan maar eens naar de volgende voorbeelden: 

{Klik op een afbeelding voor tekst en uitleg}
http://www.mamaliefde.nl/blog/diy-adventkalender-met-freebie/ http://www.engelpunt.com/producten/nieuw/advent-kalender-diy
http://www.webkim.nl/diy-adventkalender-aftellen-naar-kerst/ http://villaspeelmama.blogspot.nl/2014/11/diy-adventskalender.html
{Klik op een afbeelding voor tekst en uitleg}

Leuk zo’n kalender. Maar wat zijn dan leuke activiteiten om te doen met je gezin en kinderen. Wat is er in de omgeving te doen? Inspiratie hiervoor kan je natuurlijk halen uit de agenda in de nieuwsbrief die iedere maand verspreidt wordt. Speciaal voor jullie heb ik hieronder ook het een en ander op een rijtje gezet. Dat de maand december een mooie maand mag worden!

29 november Op deze zaterdagmiddag kan je na afloop van een wederom gezellig Mama Cafe ochtendje naar winkelgebied Zuidpoort. Kan mama of papa nog snel even de laatste inkopen doen terwijl de kinderen genieten van een optreden van de Vrienden van Piet tijdens de Zwarte Pieten dag.

30 november Theater de Veste is omgetoverd tot een grote Pietenschool. Kinderen tussen de 3 en 8 jaar leren hier de fijne kneepjes leren van het Pietenvak. Sluit dus mooi aan op het thema van het Sinterklaasjournaal. Je leert cadeautjes inpakken, peperkoek versieren, pakjes in de schoorsteen gooien en nog veel meer. Kinderen betalen 9,00 en ouders mogen voor € 2,00 naar binnen. 

1 december Zelf een adventskalender of adventskrans maken. Zie de inspiratie aan het begin van dit artikel. Voor kindveilige elektrische waxinelichtjes kan je onder andere terecht bij de Action in de Hoven.

2 december Taaitaaipoppetjes versieren. Niet ieder kind vind taaitaai even lekker. Met wat glazuur, of chocoladepasta, snoepjes en rozijntjes kan dit snel veranderen.

3 december Sinterklaas draait om cadeautjes geven. Maak een cadeautje voor de buurvrouw, oma of juffrouw. Bijvoorbeeld een heel groot hart waar je een gedichtje op schrijft.

4 december Alles andersom dagje. Bij Sinterklaas horen vaak ook surprises en andere gekke dingen. Vandaag doen we alles andersom. We beginnen met warm eten, dan de lunch en eindigen met een boterham. Zeker weten dat dat een grote hit is.

5 december Niet ieder kind kan vandaag een cadeautje verwachten van de goedheiligman. Daarom is het erg leuk om mee te doen aan de schoenendoosactie van Edukans en een schoenendoos te vullen met spullen voor kinderen in ontwikkelingslanden.

6 december De kerstmarkt in Loods 15 is niet specifiek voor kinderen. Wel hebben ze hele leuke workshop zoals onder begeleiding een eigen alternatieve kerstboom van wilgentakken maken. Je kan deze bomen ook kopen, of op zoek gaan naar leuke kerstversieringen. Onder het genot van koek en zopie kom je helemaal in de kerstsfeer!

7 december Jaja, Sinterklaas is het land uit. Tijd dus om een kerstboom te kopen. De spullen van zolder te halen en de kerstboom op te tuigen. Welke kleur wordt jullie boom dit jaar?

8 december Zijn jouw kinderen ook zo verwend door de goedheiligman? En hebben ze de afgelopen dagen met niets anders gespeeld. Vandaag doen we een dagje aan minimalisme. Het speelgoed wordt opgeborgen. In plaats daarvan lekker spelen met dozen, toiletrollen, papier, tupperwarebakjes etc. Geef je kindje maar de vrijheid en het zal van alles uit de kast trekken.

9 december Lichtjesavond is een algemeen bekend begrip in Delft en omgeving. Verlichte kerstkraampjes, warme chocolademelk, muzikanten en prachtige vuurkorven. Lichtjesavond is de jaarlijkse traditie om de kerstboom te ontsteken en licht te geven aan de Donkere Dagen van Delft. Het programma duurt van 16.00 uur tot 22.00 uur in de binnenstad van Delft. Het specifieke programma is nog niet bekend, maar zal te vinden zijn in de krant. Vaak is er op het Doelenplein een speciale ruimte gereserveerd voor kinderen en familie.

10 december Versturen jullie nog kerstkaarten? Of doe je het via een e-card of een leuke wens per whats-app of voor op Facebook. Vandaag kan je een gezellige familiefoto in kerstsferen maken.

11 december Van 5 december tot 5 januari vind je op de beestenmarkt de jaarlijkse schaatsbaan. Tijdens schooltijd is het een stuk rustiger en kan je kindje ook kennismaken met het ijs.

12 december Nu de kerstboom staat is het natuurlijk erg leuk om zelf kerstballen te maken voor in de kerstboom. Wat dacht je van een kerstbal met een handafdruk van je baby. Of deze DIY Mexicaanse kerstballen voor de wat oudere kinderen.

13 december Vandaag kan je terecht op de Mini kerstmarkt bij Atelier Zeven. Je bent hier welkom voor het inslaan van hippe en handgemaakte kerstcadeautjes of het volgen van een creatieve workshop.

14 december In het Prinsenhof wordt er een interactieve familierondleiding georganiseerd. Leuk voor met oma en opa. Let op; er is maar zeer beperkt plaats.

15 december Aan de kerstboom zitten mag natuurlijk niet. Wat niet mag is leuk. Met vilt kan je zelf een kerstboom maken en wat decoratie voor de kinderen om mee te spelen. Of laat ze er met Kapla steentjes zelf eentje bouwen.

16 december Ligt jouw brievenbus ook vol met kerst reclamemateriaal. Hier kan je een mooie collage van maken. Laat je kindje lekker scheuren en plakken. Geen folders? Misschien vind je ze wel bij de buren of anders neem je er een paar mee vanuit de winkel.

17 december Vandaag is er weer een Mama Café Delft op de locatie Taste. Dit keer een hele bijzondere met een levende kerststal. Zie het nieuwsbericht in de Facebookgroep!

18 december Kerstliedjes zingen en muziek maken. Met muziekinstrumenten, maar ook met pollepels, pannendeksels en wat je maar kan vinden. Laat de trom rom bom…

19 december Volgende week is het kerst, vaak horen daar hele lekkere gerechtjes bij. Vandaag mogen de kinderen helpen met koken. Bijvoorbeeld het aflikken van de pannenlikker, het draaien aan de knopjes van de keukenmachine of het roeren in de pan met soep.

20 december Tijd voor een ouderwets gezellige spelletjesmiddag met het hele gezin. Haal die bordspelen maar uit de kast. Voor jonge kinderen zijn spelletjes als memory, domino of zoek-het-plaatje zeer geschikt.

21 december Gezellig een winterwandeling maken met het gezin. Wie weet sneeuwt het wel? Als je dit na het avondeten doet kan je misschien ook wel sterren kijken. Het is vandaag tenslotte de kortste dag van het jaar. Na afloop een heerlijke kop warme chocolademelk met slagroom en mini marshmallows.

22 december De kerstmarkt Intratuin Pijnacker is altijd erg leuk om te bezoeken. Daarvoor hoef je niet ver weg naar Limburg, België of Duitsland. Vandaag is er een speciale kinderworkshop dennenappel versieren voor in de kerstboom.

23 december Bij kerst hoort natuurlijk gingerbread. Heerlijk samen met je kindje het deeg kneden en er een peperkoekenmannetje van maken. Of een peperkoekenhuisje versieren met glazuur en andere zoetigheid.

24 december Vanavond is het kerstavond. Je kan natuurlijk naar een speciale gezinsviering in de kerk. Of thuis het kerstverhaal van kindje Jezus voorlezen uit het boekje van Dick Bruna. Anders kan je altijd nog een van de vele kerstfilms kijken op de tv.

25 december Vandaag is het eerste kerstdag. Kinderen bidden voor kinderen, dit is een kerkelijke activiteit waarbij kinderen een kaart of e-card maken om daarmee aan een ander kind die dat nodig heeft te laten weten dat ze voor hem of haar bidden. Ook leuk als je niet kerkelijk bent.

26 december Op tweede kerstdag zal er vast wel een bezoekje aan familie op de planning staan.

27 december Na alle drukte is het tijd voor een relaxdagje. Gewoon een dagje helemaal niets. Lekker de hele dag in pyjama rondlopen.

28 december Als het buiten sneeuwt lekker buiten sneeuwengels maken. Nog geen sneeuw; dan kan je binnen gezellig spelen met scheerschuim. Je kan ook ijsblokjes maken om daar een iglo van te bouwen.

29 december De Ikea organiseert dit jaar weer een pluchen speelgoedactie. Van iedere knuffel doneren ze 1 euro aan onderwijs via Save the Children en Unicef. Op deze middag (en anderen) kan je luisteren naar persoonlijke verhalen in Ikea Kinderland en is er voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar de mogelijkheid om zelf een knuffel te ontwerpen.

30 december Morgen is het oudejaarsdag. Daar horen oliebollen bij. Met dit recept voor hartige oliebollen uit de Allerhande hoef je niet alleen maar oliebollen voor de zoetekauw te serveren.

31 december Voor echt vuurwerk zijn veel kinderen nog te jong. Met wat lijm en glitters maak je op zwart papier zelf schitterend vuurwerksterren.

Wat zijn jullie plannen voor de maand december? 

Auteur: Linda
Foto's: Linda
Verschijningsdatum: zondag 30 november 2014