Buitenspelen (in Delft)

Zodra de eerste zonnestralen de woonkamer in schijnen beginnen hier in huis de lentekriebels. Er moet weer opgeruimd en uitgezocht worden en we kunnen niet wachten om naar buiten te gaan. De eerste bezoekjes aan de speeltuin zijn een feit. Helaas had ik me nog wel een beetje vergist in de temperatuur en was het erg fris. Nog even geduld dus. Volgens mij ben ik niet de enige waarbij de lentekriebels opduiken. Daarom een paar tips voor het buitenspelen samen met je kind.

Bellen blazen 
Heel eenvoudig; maar dit doet het altijd goed. Kan je kind toch een beetje spelen met ‘water’. Je kan natuurlijk ook zelf een bellenblaas maken, of een hele grote met touwtjes. Of afwisselen; dat je kindje zelf mag blazen, of jij blaast en je kind de bellen kapot mag maken. Als het heeft geregend kan je natuurlijk met de laarsjes aan in de plassen gaan stampen. Ook een vorm van spelen met water.

Moestuintje aanleggen 
Vorig jaar hebben we van de achtertuin een 'edible garden' gemaakt. We hebben goedkope zaadjes gehaald bij de Lidl en die geplant. Helaas hebben een overmacht aan slakken en later aan luizen deze plannen in de war geschopt. Op zich wel leuk om in plaats daarvan te zien hoe de larven van lieveheersbeestjes zich ontpoppen. Bij de Albert Heijn hebben ze nu natuurlijk ook een leuke spaaractie om je eigen moestuintje bij elkaar te zaaien. Als alternatief doet sterrenkers op vochtige watjes het ook altijd goed binnenshuis. 

Vlindertuintje 
Bij de Vlinderstichting kan je de larven van Koolwitjes bestellen. In een enorm aquarium kan je ze laten groeien tot ze weg kunnen vliegen. Ze adviseren dit vanaf 2,5 jaar. Het lijkt me erg leuk om dit ook een keer te gaan doen.

Uitstapjes 
Om echt te spelen is het misschien nog erg fris. Toch zijn er een aantal uitstapjes die zeker de moeite waard zijn. In het Delftse Hout kan je terecht bij het hertenkamp of de kinderboerderij en de Papaver, die gelukkig open blijven. In het Tanthof heb je ook een kinderboerderij. Een gezellige lunch bij de mini kinderboerderij van Café Du Midi is ook zeker altijd een aanrader. Als het wat warmer wordt, is het Blotevoetenpad ook zeker een aanrader.

Hindernisbaan 
Als je lekker gaat rennen en blijft bewegen houdt je het warm. In het bos, of de speeltuin is het heel makkelijk om een soort hindernisbaan met je kindje te maken. Bijvoorbeeld een paar meter rennen tussen twee bomen, vervolgens van de glijbaan en dan nog wat springen.

Speurtocht in het bos
Dit is een leuke tip voor als je een wandeling gaat maken in het bos. Namelijk een echte bosspeurtocht. Geen speurtocht waarbij je een route volgt. Maar op zoek gaat naar bepaalde materialen of kleuren. Door bijvoorbeeld vooraf foto’s te maken (of van internet te plukken) en je kind hetzelfde laten zoeken. Wat ook een leuk idee is om een pallet te maken met verschillende kleuren en je kind daar iets bij te laten zoeken. Als je kind een mooie verzameling hebt aangelegd kan je ook een natuurkunstwerk maken. Zowel 3d met stokjes en takjes. Of 2d door met verschillende kleuren bladeren een afbeelding te maken op de grond.  

Stoepkrijt / Zandtekeningen 
Hiervoor moet je wel op de grond gaan zitten. Toch kan je hier hele leuke projectjes mee doen. Vooral leuk voor oudere kinderen. Bijvoorbeeld de schaduw van een ander kind overtrekken en vervolgens inkleuren. Dit kan natuurlijk ook met een voorwerp zoals je fietsje. Als je een bezoekje brengt aan het strand is het natuurlijk erg leuk om daar met een stok tekeningen te maken in het zand. Dat is een stuk makkelijker voor jonge kinderen. 


Op zoek naar meer speelinspiratie; bij Jantje Beton hebben ze een nieuwsbrief waarbij ze je iedere maand van nieuwe tips voorzien. Bij natuurmonumenten kan je je kind aanmelden voor het Oerrr programma en worden je periodiek tips thuis gestuurd.

Spelen jullie ook zo graag buiten?


Auteur: Linda
Foto: Linda
Verschijningsdatum: 6 maart 2015