Workshop schilderen door Eveline van Nellen van Vrolijk & blij; kinderschilderij


Op woensdag 8 april 2015 verzorgde Eveline van Nellen van Vrolijk & blij; kinderschilderij een creatieve workshop verzorgen voor ouders&kinderen bij het Mama Café Delft. En dat hebben we geweten ook, wat was het druk! Meer dan 25 kinderen en hun ouders wilden komen schilderen. Door deze drukte werd het enigszins improviseren met de hoeveelheid materialen die beschikbaar waren en moesten sommige kindjes iets langer wachten tot ze aan de beurt waren. Dit alles mocht de pret niet drukken, alle kindjes en ouders hebben een heerlijke creatieve ochtend gehad! Er zijn kunstwerken op papier en handafdrukken van de kleintjes op canvas gemaakt. 

Daarnaast hebben ouders ook tips gekregen van Eveline hoe ze thuis door middel van creatieve oefeningen aan de slag kunnen met tekenen en schilderen. Deze vaardigheden zijn namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van kleine kinderen, benadrukt Eveline die bezig is met de opleiding Kunstzinnige Therapie. Het helpt de motoriek ontwikkelen en is vaak een welkome uitlaatklep om te uiten waar ze nog geen woorden voor hebben. Voor kinderen is het haast vanzelfsprekend om creatief bezig te zijn.

Eveline had gifvrije vingerverf meegenomen om mee te schilderen voor de kinderen. En voor de allerkleinsten die echt nog alles in hun mond stoppen had ze zelf eetbare verf gemaakt op basis van bloem. Hierbij het recept van Eveline, als je dit thuis ook eens uit wil proberen:

"Het recept dat ik heb gevolgd is vrij simpel: water, bloem, zout, eventueel maïzena, maïs en voedselkleurstof. Er staan op internet allerlei recepten voor de verhoudingen, maar ik doe zelf een pannetje water op het vuur en voeg beetje voor beetje roerend de bloem toe tot de dikte goed is. (het dikt nog wat in bij het afkoelen) als het niet zo mooi glad wordt doe je wat maïzena erdoor. Het zout is voor de houdbaarheid, daar doe ik zelf liever niet teveel van omdat mijn zoontje eczeem heeft en dit wel kan bijten. Van de voedselkleurstof doe je net zoveel drupjes erbij tot je de goede kleur hebt." 

In deze blogpost van Powerful Mothering vind je nogmaals het recept maar dan inclusief meer exacte hoeveelheden, en nog een aantal creatieve ideeen om samen met je kind(eren) mee aan de slag te gaan.Auteur: Annemarie
Foto's: Annemarie
Verschijningsdatum: 19 april 2015