Oprichter Mama Café Delft doet een stap terug

Op 27 juni 2015 luidt het Mama Café Delft feestelijk de zomer in met het Mama CaFEEST. We staan deze bijeenkomst stil bij het heuglijke feit dat we al ruim een jaar samenwerken met Plukkebol kinderopvang, waar we 2x per maand een Mama Café ochtend organiseren. Na deze feestelijke ochtend zal Annemarie Oorthuizen, oprichter en voorzitter Stichting Mama Café Delft, haar functie als coördinator na 3.5 jaar naast zich neerleggen. Hieronder haar verhaal over het Mama Café Delft en het stoppen als coördinator:

"Het Mama Café Delft ben ik gestart toen mijn dochter bijna een jaar oud was. Ik was na een verhuizing naar Delft nog niet zo bekend in de stad en op zoek naar andere ouders en kinderen in dezelfde leeftijd. Na zoektochten via Google, navraag bij het consultatie bureau en in gesprek met andere moeders bleek dat een echt laagdrempelige plek voor moeders & kinderen om elkaar te ontmoeten er nog niet was in Delft (Klieder bestond toen ook nog niet). Geïnspireerd door het concept "playgroups" dat heel vanzelfsprekend is in Australië en Amerika en in Delft voor expat moeders al georganiseerd werd door Delft MaMa ben ik het Mama Café Delft gestart.

Op woensdag 22 februari 2012 vond de allereerste bijeenkomst van het Mama Café Delft plaats in het buurthuis De Vleugel. Er bleek direct al animo te zijn voor de bijeenkomsten en om de week organiseerden we hier gezellige ochtenden in samenwerking met Ardemia. Na een half jaar zijn we verhuisd naar een gebouw van de gemeente Delft in Poptahof. Toen we daar na helaas vrij korte tijd uit moesten ivm herbestemming van het pand zijn we wisselend bij Café Blueberry en het Ikea restaurant bijeengekomen totdat we een mooie plek vonden op de 1e etage bij 't Boterhuis aan de Markt. Dit is een prachtige centrale locatie met uitzicht op de Nieuwe kerk en we hadden een mooie samenwerking met het ontzettend behulpzaam en meedenkend personeel van het café. Het werd echter steeds drukker waardoor soms zelf mama's en kinderen eerder vertrokken van de ochtenden door ruimte gebrek. Een verhuizing kon dus niet uitblijven, en in 2014 gingen we een prachtige samenwerking aan met Plukkebol kinderopvang waarbij we gebruik konden maken van hun BSO ruimte aan de Raamstraat 65 op de woensdagochtend. Later kwam hier de zaterdagochtend bij in de peuterruimte & buitenruimte op de begane grond, waardoor er ook meer papa's langs kwamen! En in de zomer van 2014 zijn we ook nog eens gestart met bijeenkomsten op een 2e locatie, namelijk bij Taste aan de Roland Holstlaan 751. Hier kunnen we gebruik maken van hun activiteitenruimte en prachtige buurttuin.

In de afgelopen 3.5 jaar is er ontzettend veel gebeurd en georganiseerd rondom het Mama Café Delft. Naast meerdere verhuizingen van locatie zijn we ook enorm gegroeid. De eerst bijeenkomst startten we met een handvol moeders en kinderen, waarvan er nu trouwens nog steeds moeders langs komen bij het Mama Café (met hun 2e en soms zelf 3e kindje alweer!). Inmiddels hebben we een mailinglist voor de maandelijkse nieuwsbrief van 241 Delftse moeders, 385 likes op Facebook, 694 volgers op Twitter, en 2 enorm actieve besloten Facebook groepen waarin ouders vragen aan elkaar stellen rondom opvoeden in Delft (het prikbord met 218 leden) en een groep waarin tweedehands kinderspullen worden gedoneerd/geruild/verkocht (de marktplaats met 273 leden). Ook zijn we recent de Mama Café Delft boekenclub op Facebook gestart. Deze aantallen geven duidelijk aan hoe we gegroeid zijn en hoe actief het Mama Café leeft in Delft!

De organisatie van het Mama Café Delft kon ik in de loop van de tijd niet meer alleen, gelukkig stonden er moeders op die mij hebben geholpen en nog steeds helpen met de organisatie en het werk rondom het Mama Café. Hier ben ik heel dankbaar voor en heel trots dat het Mama Café op deze manier kan draaien. Ook zijn we in 2014 officieel een Stichting geworden en hebben we ons aangesloten bij het landelijke Mama Café Netwerk. Naast de samenwerking met de vrijwilligers is het Mama Café Delft in de afgelopen 3.5 jaar veel samenwerkingen aangegaan met heel veel Delftse partijen en ondernemers. Deze contacten om het Mama Café heen zijn uitgegroeid tot een prachtig netwerk.

Na 3.5 jaar is het tijd voor mij om volgende stappen te gaan maken, onder andere met mijn onderneming Sprankels&Zo, en ruimte te maken voor nog meer moeders om de organisatie op te pakken en van mij over te nemen. Dit is geen gemakkelijke beslissing, want het Mama Café Delft heb ik 3.5 jaar terug uit een eigen gemis opgestart, voelt als 'mijn kindje' en heb ik met veel passie georganiseerd en opgebouwd. Ik word er blij van om te zien hoe het ook in de behoeften van andere moeders in Delft voorziet waardoor we zo hebben kunnen groeien. Ik hoop dus van harte dat er nog meer vrijwilligers op zullen staan om het stokje van mij over te nemen zodat het Mama Café kan blijven doorgroeien. Ik blijf voorlopig wel functioneren in een adviserende voorzittersrol zodat de Stichting kan voortbestaan en ik kennis & contacten kan overdragen aan het Mama Café Delft team."

Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij Stichting Mama Café Delft? Stuur dan een berichtje naar mamacafedelft@gmail.com en/of spreek iemand van ons aan tijdens een Mama Café activiteit. Op 27 juni is de laatste bijeenkomst voor de zomer. Voor na de zomer zijn we op zoek naar vrijwilligers die de volgende taken op zich willen nemen:
  • Coördinatoren van de Mama Café ochtenden die 3x per maand plaats vinden; data inplannen, contactpersoon voor de 2 locaties, gastvrouwen inroosteren, activiteiten bedenken, organiseren en inplannen
  • Facebook beheer van de pagina en/of de 2 groepen; evenementen aanmaken, nieuws delen, updates delen, evenementen aankondigen en na afloop verslagje posten, vragen beantwoorden, reacties monitoren, Facebook groepen up to date houden
  • Website beheer; blogjes plaatsen, agenda updaten (eventueel overzetten naar wordpress als iemand hier handig mee is)
  • Maandelijkse nieuwsbrief verzorgen (via Mailchimp); actief content vergaren via de andere vrijwilligers, teksten schrijven, afbeelden hierbij zoeken, layout verzorgen
  • Vrijwilligers coördineren; gesprekken voeren met nieuwe vrijwilligers, vrijwilligers werven, zorgen dat ze wegwijs gemaakt worden, toevoegen aan FB team pagina, vrijwilligerscontracten in gaan voeren, vrijwilligers uitje organiseren, etc.
  • Leden van de uitjes commissie; organisatie van de Mom's Night Out & Family Day uitjes die maandelijks plaats vinden, en extra activiteiten oppakken zoals staan op beurzen (bijvoorbeeld in DOK of Delfiade) of mee doen aan Delftse activiteiten (bijvoorbeeld sponsorfietstocht)
  • Penningmeester; financiën bijhouden, nadenken over financiële zaken (entree / uit de kosten komen), iemand die zich wil verdiepen in subsidies, subsidieaanvragen en sponsoring