Meiden ik heb een verrassing...

"Meiden ik heb een verrassing" en voordat ik mijn zin kan afmaken roept er al iemand:" je bent weer zwanger?" Eeeuuh nee verre van dat. Maar deze opmerking komt wel vaker voorbij de laatste tijd. Waarom?! Vraag ik mij af. 

Het is niet alsof de eerste zwangerschap nu zo soepel verliep en eerlijk gezegd de periode erna ook niet. Naast de fysieke klachten die je overhoudt aan een bevalling is het mentaal ook 180 graden schakelen. De 15 kinderen op de BSO kon ik prima hebben of het staan voor een klas van 25, dit deed ik met twee vingers in mijn neus. Maar dat kleine friemelende mannetje wat zich nog niet kon uitdrukken was heel andere koek. Praten deed hij nog niet en de gebruiksaanwijzing bleek onderweg te zijn verloren.

En van de ene op de andere dag ging ik aan van alles twijfelen. Deed ik het wel goed als moeder? De kinderopvang waar ik zelf jarenlang met veel passie en plezier had gewerkt leek mij ineens niet de juiste plek voor de kleine spruit. Maar ja, het werk ging gewoon door en een kind meenemen is niet heel praktisch als je ook nog iets gedaan wilt krijgen. Dus elke ochtend probeerde ik mijzelf en hem zo fris mogelijk af te leveren op de opvang en het werk. Elke dag hetzelfde ritueel. Niemand die mij van te voren had verteld hoe lang deze dagen en in mijn geval ook de nachten zouden zijn. Doorslapen en uitslapen zijn twee kreten uit een ver verleden geworden. 

Totdat ik begin dit jaar een punt bereikte waarop ik werk en het gezin niet meer kon combineren. Ik vond dat ik op beide vlakken tekort schoot. Ik heb toen één van de zwaarste beslissingen ooit genomen. Namelijk om te stoppen met het werk waar ik zo van hield om mij te richten op het enige wat echt belangrijk was. 

Ondertussen zijn we een half jaar verder en kan ik zeggen dat mijn peuterpuber en ik weer wat meer in balans zijn. Ook al heeft hij enorme driftbuien, doet hij lekker zijn eigen zin en luistert hij zelden. Voor mij is hij de leukste die er bestaat. Ik ben blij dat ik nu de rust en tijd heb om te genieten van het moederschap. En een volgende zwangerschap past hier nu nog niet bij. Maar weet je wat? Vraag het me maar over een jaar of twee nog eens. 


Auteur: Tamara
Foto's: Tamara
Verschijningsdatum: 8 september 2015