VEILIG EN ERGONOMISCH DRAGEN

De reden dat ik dit stukje schrijf is dat ik jullie wil informeren over het verschil tussen ergonomisch en niet-ergonomisch dragen. Daarnaast wil ik waarschuwen voor de gevaren van dragen in de wiegehouding, ook wel kommahouding genoemd.
Voorbeeld van dragen in kommahouding / bananenzak

Ik zie regelmatig niet-ergonomische dragers zoals BabyBjörns draagzakken en Chicco babydragers aangeboden worden in de Mama Café Marktplaats Facebook-groep. Hoewel die zakken niet ergonomisch zijn ze niet gevaarlijk. Minimonkey Slings of andere 'banaanzakken' zijn dat wel. Kleine kindjes kunnen het daarin benauwd krijgen of zelfs stikken omdat die zakken de kin op de borst forceren. Dat type zak is heerlijk voor in de Maxicosi of als hangmatje, maar als draagzak zijn ze dus niet veilig.

Hopelijk vind je hieronder de info die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken!

Ergonomisch dragen

Ik ben groot fan van ergonomisch dragen ofwel babywearing. Dit houdt in dat je je kindje op ergonomische wijze in een doek of een drager bij je draagt. En met ergonomisch dragen wordt bedoelt dat het kindje rechtop met de buik naar je toe gedragen wordt, waarbij de nek, rug en beentjes goed ondersteund worden. Je kan je kindje op je buik, heup of op je rug dragen. Hievoor kun je een draagdoek of draagzak gebruiken.

Er zijn 2 soorten draagdoeken:
  • rekbaar; zoals de Tricot Slen en de ByKay 
  • geweven; zoals Bykay, Yaro, Little Frog, LennyLamb, Hoppediz, Didymos, Pure Baby Love, Oscha, Kokadi
Er zijn vele ergonomische dragers, denk aan: Tula, Ergobaby, Hoppediz bondolino, Hoppediz Hop-Tye, Didymos Didytai, ByKay Mei Tai, Kokadi Flip en Taitai, Boba, Manduca, Wompat, Marsupi en Emei-baby. Er zijn er vast nog meer merken en soorten dragers die ik nu niet kan bedenken! Sommige dragers hebben een kliksysteem, andere knoop je om en weer andere bevestig je met klittenband. 

Vaak staat er aangegeven dat een draagzak geschikt is van 5 tot 18kg bijvoorbeeld, en dat betekent dat de draagzak getest is en veilig bevonden is tot 18kg. Maar dat betekent niet de de draagzak geschikt is voor alle kindjes die tussen de 5 en 18kg zijn. De broekmaat is belangrijker, sommige draagzakken zijn geschikt van maat 62 tot 86, anderen kunnen al gebruikt worden vanaf maat 50 en anderen pas vanaf maat 74. Ook zijn er grotere maten draagzakken, geschikt voor peuters of kleuters. 

Voor hulp bij het kiezen van een geschikte draagzak kan je advies inwinnen bij een draagconsulent. Ergonomische dragers voldoen aan de volgende punten: 
  • Comfortabel voor zowel ouder als kind 
  • Zacht rugpand wat de natuurlijke bolling van de rug respecteert
  • Ondersteuning van de beentjes tot in de knieholtes. 
Als laatste wil ik vermelden dat het belangrijk is dat je de doek of drager juist gebruikt. Als je kindje weg kan zakken omdat de doek of drager te los zit, kan de kin op de borst zakken en je kindje het benauwd krijgen. Dan gebruik je de doek of drager verkeerd. Kom je er niet uit hoe je je doek of drager moet gebruiken, neem dan contact op met een draagconsulent. 
Voor meer info over ergonomisch dragen of voor hulp en/of advies kun je contact opnemen met een draagconsulent, bijvoorbeeld met Annette Luime van Aidulac: www.aidulac.nl 


Niet-ergonomische dragen

Naast ergonomische dragers zijn er ook veel niet-ergonomische dragers te vinden. Merken zoals BabyBjörn, Stokke, Chicco, Minimonkey en Kipling. Deze dragers ondersteunen vaak de beentjes niet, waardoor deze recht naar beneden hangen. Je kindje hangt als het ware op zijn kruis. Dit is een houding die nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van de heupjes, en erg belastend is voor de rug van het kindje. Ook is het rugpand vaak verhard waardoor de rug rechtop geforceerd wordt, een onnatuurlijke houding voor jonge kindjes. De draaghoogte is vaak laag en niet goed af te stellen, wat je zult voelen aan je nek, schouders en rug! Ook bieden ze de mogelijkheid aan om je kindje met het gezicht van je af te dragen, met het idee dat je kindje zo alles goed kan zien. Echter is de houding wanneer je face foreward draagt fysiek erg belastend voor je baby, en bovendien kan je kindje zich onmogelijk afsluiten voor alle prikkels, waardoor het overprikkeld kan raken. Omdat het zwaartepunt verder van je vandaan is, zul je dit zeker aan je schouders/nek/rug voelen! 

Het verschil tussen ergonomisch en niet ergonomische dragen is vooral dat ergonomisch een actieve draaghouding oplevert. Je kindje 'zit' in de drager. Je kindje vormt zich naar je lichaam, en bij jouw bewegingen beweegt het kindje mee. Hierdoor voelt het niet als een los gewicht, en draagt heel licht. Bij een niet ergonomische drager is de draaghouding passief, hangt het kindje in de drager. Hierdoor kan je kindje niet actief meedragen, het vormt zich niet naar je lichaam en zal hierdoor voelen als een los gewicht. En dit voelt al snel erg zwaar! Ook is er een type niet-ergonomische draagzak zoals de Minimonkey, waarin je kindje in een soort hangmatje gedragen wordt in wiegehouding, ook wel kommahouding. Deze houding wordt ook als optie gegeven bij een rekbare doek. Deze houding is onveilig. Je kindje kan in deze drager met de kin op de borst geduwd zakken, een houding waar de luchtpijp door in de verdrukking kan komen. Hierdoor kan je kindje het benauwd krijgen, en zelfs stikken. Deze dragers zijn vaak erg warm voor het kindje, hierdoor kan je kindje ook benauwd worden. Je kindje verdwijnt vaak in deze drager, vooral kleine kindjes, waardoor je geen zicht hebt op het gezichtje. Wel zijn sommige van deze dragers fijn om als hangmatje in de box te gebruiken of als warme voetenzak voor in de Maxicosi. 
Auteur: Sanne Visser-Ham (in samenwerking met Aidulac)
Foto's: Durf te Dragen.nl (geplaatst met toestemming van de website) en Sanne Visser-Ham
Verschijningsdatum: 14 januari 2016